21 Haziran 2016 Salı

İmam Bayıldı (fırında)

   Türk mutfağındaki zeytinyağlıların en klasiği,en azametlilerinden  biridir imam bayıldı. Gerçek hikayesi nedir bilmiyorum. İmam yiyince bayılmış mı? Başka bir şey mi? Türlü rivayetler var. Ben  tarifi paylaşayım da ;)



MALZEMELER (10 TANE PATLICANA GÖRE)


  1. 10 tane küçük aynı boyda patlıcan 
  2. Kızartmak için zeytinyağı
  3. 1 baş sarımsak
  4. 3 orta boy kuru soğan
  5. 1 yemek kaşığı şeker
  6. 1 yemek kaşığı tuz
  7. 5-6 tane orta boy olgun kırmızı domates
  8. 3-4 tane yeşil biber
  9. 1 tane kırmızı biber
  10. 1 tatlı kaşığı pul biber
  11. Üzeri için maydanoz
YAPILIŞI

  • Patlıcanlar alaca soyulup tuzlu suda yarım saat bekletilir.
  • Sudan çıkarıp yıkanıp havluyla iyice kurulanır.
  • Üzerileri tam dibe kadar inmeden bıçakla kesilir.
  • Kızgın yağda her tarafı kızartılır.
  • Havlu peçeteyle fazla yağı alınır.
  • Geniş bir tavada yaklaşık bir çay bardağı zeytin yağında piyaz doğranmış soğanlar kavrulur.
  • Ocağın altı kısılarak ara sıra karıştırıp yaklaşık yarım saatte kavrulur.
  • Bu yemeğin püf noktası soğanların ağır ateşte karamel olana kadar kavrulup kahverengi kıvama gelmesidir.
  • Sarımsaklar soyulup tuzla iyice dövülüp soğana eklenir.
  • Biberler ayıklanıp hafif irice doğranarak eklenir.
  • Beş dakika kadar birlikte kavrulur.
  • Kabuğu soyulup küçük doğranmış domatesler,tuz ve şekeri eklenerek kapağı kapatılır.
  • Arzu ederseniz pul biber eklenir.
  • Domates harcı yumuşayınca kapağı açık beş dakika daha kaynatarak fazla suyu çekilir.
  • Harcımız orta sulu kıvamdayken kapatılır.
  • Patlıcanların orta kısmı çatalla açılarak harç için yer ayrılır.
  • Harçtan susuz bir şekilde alarak içleri doldurulur.
  • Kalan suyu tepsiye dökülür.
  • 4-5 kaşık sıcak suyu tepsinin içine dökülür.
  • Fırında yaklaşık 20-30 dakika pişirilir.
  • Servis yaparken üzerine maydanoz kıyılır.
  • Ilık yada soğuk yenilir.



  • Afiyet olsun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder