18 Şubat 2013 Pazartesi

Fırında Biber Dolması (zeytin yağlı)

         Biber dolmasının yapımı farklı bir çok çeşidi bulunmaktadır.Ben bugün fırında pişip üzeri hafif kızararak lezzeti içine hapseden şeklini paylaşayım desem lafı çok mu uzatmış olurum acaba?  ;) Hemen yapımına geçelim isterseniz...



MALZEMELER


  1. 13-14 tane küçük yeşil dolma biberi ( işte o küçük bölümüne uymak için burada epey uğraşman gerekiyor)
  2. 2-3 tane orta boy kuru soğan
  3. 1 su bardağı topak dolma pirinci
  4. Yarım demet dereotu
  5. Yarım demet maydanoz
  6. 1 yemek kaşığı domates salçası
  7. 1 yemek kaşığı biber salçası ( biz beyaz duranı çok sevmeyiz de ;)
  8. 1 çay bardağı sızma zeytinyağı ayrıyeten 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  9. 1 limon suyu
  10. Tuz,karabiber,kimyon,kuru nane ve pul biber ( istenilen çıkarılabilir)
  11. 2 domates( ağızlarına koymak için)
  12. 2 yemek kaşığı ince bulgur ( lezzeti tamamlar)
  13. 1 tatlı kaşığı şeker
YAPILIŞI


  • Biberlerin içi ayıklanarak çatalla bir kaç yerinden delik açılır.
  • 1 limon sıkılıp içine 1 er çay kaşığı tuz,karabiber ve kırmızı biber atılarak karıştırılır.
  • Biber dolamalarının içine bu karışımdan iyice sürülür.( işin sırrı bu)
  • Onlar bir kenara dinlenmesi için alınır.
  • Soğan küçük doğranarak zeytin yağında hafif kavrulur.
  • İçine salçalar, baharat ve şeker eklenerek kavrulur.
  • Yıkanıp süzülen pirinç konulup karıştırılır.
  • 1 çay bardağı sıcak su eklenerek tencerenin kapağı kapatılır.
  • 2-3 dakika kaynadıktan sonra ocak kapatılır.
  • Kapağı açarak ince doğanmış yeşillikleri karıştırıp kapatılır.
  • Ilıyınca tencereyi açarak bulgur eklenip karıştırılır.
  • Dolamalar çok sıkı olmayacak şekilde doldurulur.
  • Fırın kabına yerleştirilir.
  • Ağızlarına göre kesilen domateslerden kapak yapılıp konulur.
  • Üzerlerine dolmaların yarısına gelecek şekilde sıcak su eklenir.(en güzeli başta az koyup sonra gerekirse eklenmesi)
  • Üzerine zeytin yağı gezdirilir.
  • Üzerini folyoyla kapatarak 200-220 derecelik fırında pişirilmeye konulur.
  • 40 dakikadan sonra folyoyu açarak suyuna bakılır.Gerekirse sıcak su eklenebilir.
  • 40 dakikadan sonra folyoyu kaldırıp üzerinin kızarması için 10 dakika da bu şekilde tutulur.(üzeri pişerek tepsinin alt kısmında hafif suyu kalmış olması lazım ki yoksa yanabilir)
  • Üzeri hafif renk almaya başlayınca fırından alarak tepsinin ağzı kapatılır.
  • Bu şekilde ılıyana kadar dinlendirilir.
  • Soğuk yada ılık olarak servis yapılır.
  • Afiyet olsun...

10 yorum:

  1. çok çok severim :)
    var mı banada :)
    ellerine sağlık canım...

    YanıtlaSil
  2. bu kis gununde gayet guzel eline saglik.hulya hanim ayse menekse

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bir Adanalı olarak dolmalarımı beğenmiş olmana sevindim...Evet ya sebzelerin kışı yazı birbirine karıştı ;)

      Sil
  3. Görüntü muhteşem ellerinize sağlık.Bende beklerim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hoş geldiniz sefalar getirdiniz Hatice...Hemen ziyareti iadeye gidiyorum...Selam ve sevgiler...

      Sil
  4. Akşam akşam canım istedi yahu çok güzel görünüyorlar elinize sağlık. Nerden bulucaz şimdi bu küçücük sevimli bibercikleri

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eskiden annelerimiz yaptığı yemeklerden komşuya gönderirken üzerine tabak kapatırdı ki hani görenlerin canı çekmesin diye...Şimdiyse bir de fotoğraflarıyla yayınlayıp insanların canını çektiriyoruz değil mi? ;))) Teşekkürler Özlem ,sevgiler...

      Sil
    2. Valla Hülya hanım orası öyle de sizin gibi böyle güzel tarifleri yayınlayanlar olmasa benim gibiler napardık mutfakta bilmiyorum. 5 yıldır evliyim hala bir çok tarife internetten bakıyorum. Allah razı olsun sizlerden :)

      Sil
    3. Beş daha ne ki Özlemcim.Yıllar geçtikçe insan olgunlaşarak ölçü tartıya ihtiyaç duymadan her şeycikler yapar hale geliyor.Ne güzel faydalı olabiliyorsam.Selam ve sevgilerimle...

      Sil