2 Ocak 2013 Çarşamba

Portakallı Cheesecake

      Bugün güzel arkadaşlarla birlikte çok güzel bir gün geçirdik...Ev sahibemiz ablamızın doğum günüydü.Giderken acizane yapıp götürmüş olduğum cheesecake...Umarım yiyenler memnun kalmıştır.Baştan hemen küçük bir açıklama yazayım.Aslında cheesecakenin üzerindeki sos akıcı olmalı.Kesince hafif akmalı...Ben götürürken akmaması için size verdiğim tariften hafif daha koyu yaptım.(içine koyduğum 1 tatlı kaşığı yağ yerine 1 yemek kaşığı kullandım.Tercih sizin...)



MALZEMELER


  1. 1 buçuk su bardağı süzme yoğurt
  2. 400 gr labne peyniri
  3. 100 gr mascarpone peyniri
  4. 1 portakalın kabuğu rendesi
  5. 3 yumurta
  6. 1 su bardağı şeker
TABANI İÇİN

  1. 200 gr yulaflı bisküvi
  2. 50 gr tereyağı
  3. 1 limon kabuğu rendesi
SOS İÇİN

  1. 1 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu ( içinde yarım limon suyuyla birlikte)
  2. 1 yemek kaşığı buğday nişastası
  3. Yarım çay bardağı su
  4. 1 portakal kabuğu rendesi
  5. Yarım çay kaşığı zerdeçal ( sarı kök)renk vermesi için
  6. 1 tatlı kaşığı tereyağı
YAPILIŞI

  • Bisküvi robottan geçirilerek un haline getirilir.
  • Eritilmiş  tereyağı ve limon kabuğunu ekleyerek biraz daha karıştırılır.
  • Kelepçeli kalıbın alt tarafına yağlı kağıt sürülüp kenarlarına erimiş tereyağı sürülür.
  • Bisküvi el ile sıkıştırılarak taban oluşturulur.
  • Buzdolabına kaldırılır.
  • Yumurta ve şeker köpük olana kadar çırpılır.
  • Ayrı bir kasede yoğurtlar ve peynirler çırpılır.
  • İkisi birleştirilerek portakal kabuğu eklenir.
  • Kelepçeli kalıptaki bisküvinin üzerine dökülür.
  • Kalıbın dış kısmı folyoyla sarılır.( dışı yanmasın diye)
  • Fırının orta kısmına koyduktan sonra yanı başına bir kase su konulur.(üzeri çatlamaması için)
  • Önceden ısınmış 150 veya 160 derecede( herkesin fırın ayarı değişebiliyor)yaklaşık 1 saat kadar pişirilir.
  • Fırını kapatırken üzeri hafif pembeleşmeye başlar.
  • Soğuyunca kıvamı kendine gelir.
  • Hiç ellemeden 2-3 saat soğutulur.
  • Yarım çay bardağı suda nişasta eritilir.
  • Kaynayınca diğer taraftaki ısınan portakal suyuna karıştırıp pişirilir.
  • Koyulaşınca( muhallebi kıvamı) portakal kabuğu rendesi ve zerdeçal eklenir.
  • Kaynayınca ocaktan alınıp içine yağı atılır.
  • Mümkünse bir gece dolapta dinlenmiş cheesecakenin üzerine SOĞUK sos gezdirilir.
  • Buzdolabında 1-2 saat dinlendikten sonra servis yapılabilir.

  • Eğer benim yaptığım gibi üzerine çikolata dekoru yapmak isterseniz çikolata benmari usulü eritilerek kekin üzerine ılıkken damlatılır.
  • Kürdan yardımıyla şekiller verilir.
  • Sevgili takipçiler gözlerinizi kapatarak bu kekin pişerken evin içine salacağı o müthiş portakal kokusunu bir kez olsun hayal edin.Dayanamayıp hemen yaparsınız... ;)))
  • Afiyetler olsun...

10 yorum:

  1. Arkadasinin dogum gunu kutlu olsun , giderken boyle guzel lezzet goturmen cok hos emeklerine saglik...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim Şehrinaz çok naziksiniz...Selam ve sevgilerimle...

      Sil
  2. Hulya abla eline koluna saglik. Cok tesekkurler pastan icin, ben orada bulunup yiyemesemde ve bugunu paylastiginiz icin. Kucak dolusu sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ablacım teşekkürler.İnan maddi olarak orada olmasan da manen hep yanımızdaydın...Kulaklarını çınlattık...Ama annen çok mutluydu...Selam ve sevgilerimle...

      Sil
  3. Cheesecake çok sevdiğim ama çoğu tatlı gibi beceremediklerimdendir. Sadece imrenerek bakıyorum, ellerinize sağlık.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler İlhan bey.Cheesecake kesinlikle deneyim ve tecrübeyle yapılabilecek bir tatlı.Deneseniz bence yaparsınız...Selamlar...

      Sil
  4. Cheesecake çok seviyorum ve de hem de portakallı oluncaa harika görünüyor ellerine sağlık Hülyacığım

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler ferideco...Evet aynen bende,hele portakallı şeyler pişerken eve verdiği o muhteşem koku var ya onu daha çok severim ;)Selam ve sevgiler...

      Sil