30 Kasım 2012 Cuma

Kapalı Pide

    Kapılı pide veya Karadeniz pidesi... Artık ne derseniz ?...Pidenin ev usulü yapılışı diyebiliriz.İstanbul'da bu pideyi muhteşem yapan küçük yerler var.Hepinizin de bildiği gibi ( tabi ki en güzeli Karadeniz dedir) ...Bunu ev fırınıyla nasıl yaparım derken denemem sonucunda epey bir benzedi.Böyle olunca hemen paylaşayım dedim.Aslında pidenin içine konulan kıymalı harç çiğden konulur.Hamuru ince olup çıtır yüzeyini kaybetmesin diye yüksek ısıda pişirdiğim için mecburen iç harcını kavurarak kullandım.Üzeri evdeki fırında taş fırın gibi kızarmasının zor olduğunu düşünerek mecburen yumurta da kullandım.Başta da dedim ya ev usulü mecburen bu hileleri yapmak zorundaydım. Sonuç nasıl oldu merak ettiniz mi? Tek sözle harika... Kesinlikle tavsiye edeceğim bir lezzet oldu...Daha fazla merak etmeyin hemen paylaşıyorum... ;)



MALZEMELER (30 CM LİK 9 ADET PİDE)

HAMUR İÇİN



  1. 1 çay bardağı süt( küçük tipli)
  2. 2 çay bardağı su
  3. 2 tatlı kaşığı kuru maya
  4. 1 tatlı kaşığı şeker
  5. 2 tatlı kaşığı tuz
  6. Yarım çay bardağı sıvı yağ
  7. Alabildiği kadar un ( yaklaşık 3-3 buçuk su bardağı)
İÇ HARCI İÇİN

  1. 600-700 gr kadar kıyma ( ben kuzu kıyma kullandım)
  2. 3 orta boy soğan
  3. 1 kaşık tereyağı
  4. 2-3 kaşık sıvı yağ
ÜZERİ İÇİN

  1. 1 yumurta sarısı
  2. 2 kaşık sıvı yada tereyağı ( erimiş)
YAPILIŞI

  • Su ,şeker ve maya beş dakika bekledikten sonra bütün malzemeler karıştırılarak yumuşak ele yapışmayan bir hamur elde edilir.
  • Üzeri kapatılarak bir saat kadar dinlendirilir.( ben ekmek robotunda yoğuruyorum)
  • Kıyma geniş bir tavaya konularak suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Yağ eklenir.
  • İncecik kıyılmış soğan eklenerek kavrulur.
  • Kavrulan kıymalı soğanın altı kapatılır.
  • Mayalanan hamur 9 beze haline getirilir.
  • Bir beze açmak için alınıp diğerlerinin üzeri kurumasın diye bir bezle kapatılır.
  • Hamur yaklaşık 15 cm eninde, 30 cm uzunluğunda incecik açılır.
  • Ilıyan iç harcı 9 parçaya bölerek 1 parçası içine yayılır.
  • İki ucunu birleştirerek kayık gibi kapatılır.
  • Yağlı kağıt serili tepsiye yavaşça alınarak aralıklı dizilir.
  • Üzerine yumurta sarısı ile yağ karışımı fırçayla sürülür.
  • Önceden ısınmış en yüksek derecedeki fırına sürülür.( benim fırınım 300 derece)
  • Pideler yavaşça pişip dış yüzeyinin çıtırlığı gitmemesi için yüksek ısıda pişirilir.
  • Fırından çıkar çıkmaz sıcakken servis yapılır.
  • Afiyet olsun...
  • Tavsiye edilen yanında ayran veeee tıpkı Karadeniz pidecilerin de olduğu gibi bir parça tere yağını üzerinden delik açarak içine atarak yemektir.
  • Daha ne demeli... ;))) 

4 yorum:

  1. en sevdiğimden kıymalı,ellerine sağlık nefis görünüyor..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet bence de aynı fikirdeyim.Galiba sevmeyen de yoktur gibi...Teşekkürler,kolay gelsin...

      Sil
  2. pideyi çok severim...
    hazır sen yapmışsın...
    banada yollar mıısn ayran aşliğinde canım :))
    ellerine sağlık...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Oluuur buyur...Olmadı yok atla gel Bakü'ye tepsi tepsi yapayım sana.Ne dersin? ...Selamlar...

      Sil