14 Mayıs 2012 Pazartesi

Somon Güveç

     Herkese güzel günler ,güzel akşamlar dileyerek bugünkü balık tarifimi paylaşmak istiyorum...Biliyorum kaç gündür blog benim tarafımdan ihmal ediliyor...Daha öncede bahsettiğim gibi bitirmem gereken çok acil tezhip levham vardı...Şükür ki elimin yüzümün akıyla tamamlandı...Şimdiii gelsin güzel tarifler...



MALZEMELER


  1. 600-700 gr kadar derisiz ve kılçıksız somon balığı ( ben fileto şeklinde bulamadığım için kılçık ayıklama sorunu oldu )
  2. 7-8 tane arpacık soğan
  3. 2 tane yeşil biber
  4. 1 tane iri domates
  5. 1 limon
  6. 2  kaşık sıvı veya tereyağı
  7. 3-4 diş sarımsak
  8. 1 kase rende kaşar
  9. 1 tatlı kaşığı tane kara biber
  10. 1 tatlı kaşığı arzu edilirse pul biber
  11. 1 tutam kıyılmış taze nane
YAPILIŞI

  • Balık iri kare şeklinde doğranır.
  • Yanmaz bir tava ocağa konulup iyice ısıtılır.
  • Yağı ekleyerek harlı ateşte balıklar hafif renk alana kadar kızartılır.
  • Balıkları yavaşça dağıtmadan güveç kaplarına alınır.( ister tek tek isterseniz yayvan kiremitte olabilir)
  • Aynı tavaya ayıklanarak iri kesilmiş biber ve soyulmuş arpacık soğanlar atılır.
  • Hafif çevirdikten sonra tek tek alınarak balıkların üzerine dizilir.
  • Yine aynı tavaya tuzla iyice dövülmüş sarımsak eklenir.
  • Hafif kavrulunca kabuğu soyularak rendelenmiş domates eklenir.
  • Tane karabiber,pul biber ve tuzu eklenir.
  • Hafif kavrulunca içine kıyılmış nane atılarak güveç kaplarının üzerine yayılır.
  • Dilimlenmiş limon halkaları güvecin yanlarına yerleştirilir.
  • Önceden ısıtılmış 250 derecelik fırında lezzeti birbirine bütünleşene kadar 15 dakika kadar pişirilir.
  • Sonra rende kaşar serpilerek yaklaşık 5 dakika daha kaşarın erimesi için bekletilir.
  • Sıcakken servis yapılır.
  • Afiyet olsun ...Şeker olsun...Bal olsun... ;)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder