14 Şubat 2012 Salı

Perde Pilavı

  Perde pilavı Siirt yöresine ait eski Türk yemeklerinden biridir. Bu pilavın aynı zamanda bir çok şeyi temsil ettiği söylenmektedir. Eve yeni gelen geline kayınvalideden öğütler desek daha doğru olur . Pilavın dış yüzeyini kaplayan ince hamur evin sırları demektir . Gelinin yeni evinde olan olumsuzlukları kendi annesine dahi olsa kimseye anlatmayarak sır tutmasıdır. Pilavın ana maddesi olan pirinçler bereket, bademler erkek torun,fıstıklar kız torun, üzüm sağlığı, baharatlar acı-tatlı  günleri temsil etmektedir. Ben Siirtli olmasam da  bunlar benim duyduklarım . Belki daha bilmediğim yönleri de olabilir. Asıl ters çevrildiğinde kubbemsi olan bakır tencerelerde yapılsa da günümüz koşullarında kek kalıplarında gayet güzel olmaktadır.  Benim bugün yaptığım miktarla kalıbım küçük olduğu için  biraz  malzeme arttı. Siz isterseniz daha geniş bir kalıp kullanabilirsiniz. Veya ortası delik olmayan bir kalıp da olabilir...



MALZEMELER ( pilav için )


  1. 2 su bardağı pirinç
  2. 2-3 yemek kaşığı kuş üzümü
  3. 2-3 yemek kaşığı çam fıstığı
  4. Yarım su bardağı badem
  5. 2 yemek kaşığı tereyağı
  6. 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  7. 2 kalçalı but yada küçük bir tavuk
  8. 1 çay kaşığı yenibahar
  9. 1 çay kaşığı karabiber
  10. 1 çay kaşığı kimyon ( yada baharatlar isteğe göre artırılır )
  11. 3 su bardağı tavuk suyu ( bu miktar pirince göre değişebilir )
HAMUR İÇİN MALZEME

  1. 2 yumurta
  2. 2 yemek kaşığı yoğurt
  3. 2 yemek kaşığı yumuşak tereyağı
  4. Alabildiği kadar un
  5. Tuz
AYRIYETEN

  1. 100-150 gr kadar tereyağı

YAPILIŞI


  • Kek kalıbını elinle sürecek kadar yumuşaklıkta olan tereyağıyla iyice sıvanır.
  • Donması için buzdolabına konulur.
  • Tavuk tuz ve karabiberle haşlanarak ılıyınca didiklenir.
  • Hamur malzemesi karıştırarak çok sert olmayacak şekilde bir hamur elde edilir. ( tereyağı yumuşak şekilde )
  • Hamur buzdolabında on dakika kadar dinlendirilir.
  • Tavaya kabuksuz bademler konularak hafif renk alana kadar kavrulur. ( eğer kabukluysa sıcak suya koyarak soyulur )
  • Sonra fıstıklar eklenerek çok az renk alana kadar kavrulur.
  • Pirinç ılık tuzlu suda yarım saat bekletilerek yıkanıp süzülür.
  • Kuş üzümlerinin üzerine ılık su koyarak on dakika bekleterek şişmesi sağlanır.
  • Tencereye tereyağı ve sıvı yağ eklenir.
  • Pirinçleri ve badem fıstığı koyarak hepsi birlikte kavrulur. ( Bademden birkaç tane hamuru süsülemek için ayrılır.)
  • Kuş üzümünü süzüp eklenir.
  • Sıcak tavuksuyu dökülerek ocağın altı kısılır.
  • Baharatlar eklenir.
  • Bu şekilde suyunu çekene kadar pişirilir.
  • Normal pilavda olduğu gibi dinlenip yumuşaması beklenmez ( yoksa birde fırında piştikten sonra lapa ve yapışkan olabilir.)
  • Daha yapışkan ve sıcakken yapım işlemine başlanır.
  • Bademler kalıbın içine dizilir.
  • Hamur merdane yardımıyla açılır.
  • Hamur çok kalın olursa çok güzel olmaz. ( yaklaşık mantı hamuru kadar )
  • Yuvarlak bir kalıpla ortası çıkarılır.
  • Yufka kalıptan sarkacak şekilde kalıba yayılır.
  • Pilav ve iri didiklenmiş tavuk eti, ister önceden karıştırarak isterseniz bir kat tavuk bir kat pilav şeklinde kalıba konulur. ( dikkat edin pilavı çok basmayın kuru olur ).
  • Sarkan hamurlar koparılarak yeniden yuvarlak bir hamur açılıp kapak yapılır.
  • Üzerini kapatarak el ile oda sıcaklığındaki  tereyağı sürülür. ( üzeri kızarması için )
  • Önceden ısıtılmış 200 derecelik fırında  yaklaşık 25-30 dakika pişirilir.
  • Önceden uyarayım pişerken salınan kokular çok iştah kabartıcı oluyor.
  • Fırını kapatıp yaklaşık 15-20 dakika dinlendirdikten sonra dilimleyerek servis yapılır.
  • Yanında köpüklü ayran ve bol salata tavsiye olunur.

  • Afiyet olsun efendim....   

4 yorum:

  1. Tabi bu pilavdan sonra benim börek yavan gelir ama haksızlık olmuş yani. Süper görünüyor, bademlerin özenle dizilişi de gözümüzden kaçmadı tabi.Önce estetik:)

    YanıtlaSil
  2. Sevgili Hakayde...Senin böreğe haksızlık ettiğimizi asla düşünme çünkü bu pilavı o gün değil daha önceki günlerde yapmıştım... : )

    YanıtlaSil
  3. Annemin perde pilavı kadar güzel görünüyor...Kek kalıbunda yapılabileceğini düşünmemiştim :) Elinize sağlık

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Kemal bey... Eminim annenizin elinden çok daha güzellerini yemiş biri olarak beğenmenize sevindim...

      Sil