30 Ocak 2012 Pazartesi

Etli Bulgurlu Yaprak Sarması

     Malatya yöresine ait lezzetli bir dolma... Eğer bulgurla denemeyeniniz varsa inanın pirinci aratmadığı gibi, geçiyor desem yalan olmaz. Yaprakları yazın  şişeye doldurarak hazırlamıştım. Sizin yaprağınız eğer salamura yapraksa önceden ıslatarak tuzunu alabilirsiniz.



MALZEMELER


  1. 400-500 gr kadar orta yağlı kıyma
  2. 1 su bardağı ince köftelik bulgur
  3. 1 su bardağı pilavlik bulgur ( veya ince kalın ne isterseniz yalnız onunla da yapabilirsiniz )
  4. 2 kuru soğan
  5. 1 çay bardağı zeytinyağı
  6. 1 demet maydanoz
  7. 1 yemek kaşığı domates salçası
  8. 1 yemek kaşığı biber salçası
  9. Arzu edilen baharatlar ( ben pulbiber , karabiber ve kimyon kullandım )
  10. Üzeri için limon , yoğurt , ve tereyağı 
  11. Yaprak ( yaklaşık yarım kilo kadar ) 
YAPILIŞI

  • Kıyma , bulgur, salça ve baharatlar konularak çiğ köfte yoğrulur gibi yoğurulur.
  • Malzeme iyice birbirini tutuyorsa içine maydanoz ve zeytinyağı eklenir.

  • Yapraklar yırtmadan açılarak içine hazırladığımız harçtan konulur.
  • Usulüne uygun şekilde sarılarak tencereye dizilir.
  • Sıkıca dizilen yaprak sarmaların üzerine yarım limon suyu , zeytinyağı ve biraz tuz atılır.
  • Tencereye sığacak şekilde bir tabak kapatarak onun üzerine de  içi su dolu bir kase konulur . ( dolmalar yukarı çıkıp dağılmaması için )
  • Malzemenin üzerini kapatacak kadar sıcak su dökülerek kısık ateşte yaklaşık 45-50 dakika pişirilir. ( pişip pişmediğini kontrol ederek )
  • Piştiğini kontrol ettikten sonra varsa fazla suyu süzülür ( çok su koymadan pişirip suyunu çektirmek en güzeli )
  • Tencere  bir sofra bezine sarılır.
  • Yarım saat kadar dinlendikten sonra servis yapıp üzerine ister sarımsaklı ister sade yoğurt dökülür ( ben sade yoğurt  tercih ediyorum )
  • Yine isteğe göre tereyağı eriterek üzerine gezdirilir.
  • Afiyet olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder