13 Aralık 2011 Salı

Muhallebili Balkabağı Tatlısı

   Bugün masafirlerim olunca epey tarifim oldu . Balkabağı tatlısı hafif ve lezzetli . Üç aşamadan oluşuyor . Bazan evde kalmış yenmemiş balkabağı tatlısının  kalanından da yapılabilinir . Veya başarılı olamayıp da pişirirken ezilip dağılan kabağa hiç üzülmeden hemen bu tatlıyı yapabilirsiniz .





MALZEMELER ( muhallebi için )

  1. 1 litre süt
  2. 1 su bardağı toz  şeker ( 200 gr lık )
  3. 1 su bardağından  1  parmak eksik un
  4. 100 gr tereyağı
  5. 2-3 parça damla sakızı yoksa 2 vanilya
  6. 3 yumurta sarısı
Kabak tatlısı için

  1. Yaklaşık bir kilo kabak
  2. 2 su bardağı şeker ( veya daha az da olabilir )
  3. 1 su bardağı elde doğranmış ceviz
Üzerindeki poyuduk için ( bu bölüme çocuklar bayılıyor )

  1. 3 yumurta beyazı
  2. 3 yemek kaşığı pudra şekeri
YAPILIŞI

  • Balkabağı doğranır üzerine şekeri atılarak bir iki saat bekletilir.
  • Yarım çay bardağı su eklenerek ( eğer yeterince sulandıysa suya gerek yok ) kaynatılır.
  • Şerbeti koyulaşıp kabaklar pişince ocak kapatılıp tencerenin ağzı açık soğutulur.
  • Kare fırın kabının içine ezilerek konur.
  • Üzerine ceviz serpilir.
  • Tencereye yağ konur.
  • Şeker ve un eklenerek karıştırılır.
  • Sütü eklenerek tel ile karıştırılır.
  • Damla sakızı eklenir.
  • Ayrı bir yerde çırpılan yumurta sarılarını muhallebiye ekleyerek  kıvamına gelene  kadar pişer.
  • Bir kenara alarak ılıyınca mikserle 5-10 dakika çırpılır.
  • Tepsideki balkabağının üzerine dökülür.
  • Yumurta beyazlarının üzerine bir çimdik tuz atarak mikserle çırpılır.
  • Biraz kabarınca pudra şekeri ekleyerek kar haline gelene kadar pişirilir. ( iyice mikserlenmez ise yumurta kokabilir )
  • Tepsideki soğuyan muhallebinin  üzerine kaşık yardımıyla yavaş yavaş  pofuduk doku yerleştirilir. ( fazlaca düzeltmeden )
  • Önceden ısıtılmış 200 dercelik fırında yaklaşık 10 dakika üzeri kızarana kadar pişirilir . ( dikkat edin çok çabuk yanabiliyor )
  • Fırından çıkarıp soğuduktan sonra buzdolabında bir kaç saat bekletilir .
  • Soğuyunca kesilerek servis yapılır.
NOT bu tatlının balkabağı bölümü aynı şekilde kabak yerine havuç , armut , elma ile de yapılabiliyor.

YİNE NOT tepsi yerine tek tek fırına dayanaklı kaplara yerleştirerek te yapılabilinir.
  •  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder