3 Aralık 2011 Cumartesi

Karışık Turşu Yapımı

  Bir kaç aydır o kadar çok soran oluyor ki turşu yapımını . Hep yakında desem de bir türlü yapamadım.Dün hamile bir arkadaş da sorunca dedim artık tarifi paylaşma zamanı gelmiş . Tarifti verirken  malzemeler için  miktar belirtmedim  hangi sebzeyi ne kadar koymak istemeniz sizin elinizde.Asıl önemli olan nokta turşu kuracağımız kabın büyüklüğüdür.Yani kavanoz  kaç litrelikse  suyun ve tuzun  ölçüsü ona göre yapılır.



MALZEMELER


  1. Turşuluk küçük bir lahana ( yaprakları çok ince olmayıp sıkı olan )
  2. Turşuluk salatalık ( üstü diş diş olan )
  3. Havuç
  4. Kırmızı salça biberi
  5. Olgunlaşmamış domates
  6. Biber
  7. Sirke ( elma yada üzüm fark etmez )
  8. Sarımsak
  9. İri turşuluk tuz
  10. Bir demet kereviz yaprağı
  11. Nohut ve şeker
  12. Limontuzu
YAPILIŞI


  • Büyük bir sini alarak üzerine malzemeler doğranır. ( ben doğrayarak yaptım daha çabuk oluyor arzu ederseniz sebzeler tüm olarak ta yapılabilir.O zaman sebzeleri iğneyle delmek gerekir . )
  • Bir tek biberi delip ekliyoruz ( onu bütün olarak kullandım )
  • Beş litrelik suya 5 yemek kaşığı dolusu iri tuz koyularak kaynatılır .
  • İki tane 3 litrelik cam kavanoz alınır.
  • Kavanozlara birer avuç çiğ olarak nohut konulur.
  • Doğranmış sebzelerin üzerine 2-3 yemek kaşığı limontuzu ( toz halinde olan daha iyi ) serpilerek karıştırılır.
  • Kavanozlara sıkıca doldurulur.
  • Aralarına 1-2 baş sarımsak soyulup doğranarak  yerleştirilir.
  • Soğumuş tuzlu su kavanozdaki malzemelerin üzerine  dökülür.
  • Kavanozların ağzına  bir yemek kaşığı şeker koyulur.
  • Üzerinde biraz sirke için boşluk bırakılır.
  • Her bir üç litrelik kavanoz için birer bardak sirke dökülür. ( iki baş sarımsak )
  • Yıkanıp kendi dalıyla bağlanan kereviz yaprağı kavanozun en üstüne koyulur.
  • Kavanozun ağzına malzemeler suyun dışına çıkmaması için temiz bir buzdolabı poşetiyle ağırlık koyulur.
  • Bu şekilde kavanozların altına bir tabak koyarak bir kenarda bekletilir.
  • Bir hafta sonra açılarak suyuna bakılır.
  • Yaklaşık 15-20 günde turşumuz hazırdır. ( havanın soğukluğuna göre bu süre değişebilir )
  • Afiyetler olsun...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder