14 Ekim 2011 Cuma

Açma Makarna ( kış hazırlığı )

    Hepimizin de bildiği üzere ninelerimizden kalan adetlerimizdendir.Hamurları kesip kurutarak kış gününde çeşit çeşit yemeklerini yapmak...Diyeceksiniz ki teknoloji gelişti herşeyin hazır hali mevcut...Ben herşeyin evde yapılanı makbuldür diye düşünüyorum...İnanın bir iki saatinizi alacaktır bu makarna kesimi...Bugün kare olanı yaptım...Bu makarnayla ilerde yemek çeşitlerini  yaptıkça  yayınlayacağım inşaallah...Çorbası , yoğurtlu yemeği ve en güzelide aniden yapacağınız kolay mantısı yapılmaktadır...Genel olarak malzemeyi veriyorum ama  miktarı siz ayarlarsınız .Artık ne kadar yapmak isterseniz...Her beze için  iki  yumurta olarak hesaplayarak...



MALZEMELER



  1. Tuz 
  2. Su
  3. Un
  4. Yumurta
YAPILIŞI

  • Unun ortası havuz yapılır.
  • Yumurta , tuz ve su konulur. ( her bezeye iki yumurta olacak şekilde )
  • Oldukça sert bir hamur yoğrulur.
  • Hamur olduktan sonra uzun süre daha yoğrulur.
  • Temiz bir poşete veya kaba konulur.
  • 10- 15 dakika dinlendirilir.
  • Tıpkı mantı yapar gibi hamur açılır.
  • Bıçak yardımıyla 1 cm ye yakın şeritler kesilir.
  • Bu şeritleri üst üste koyarak kare kare kesmeye başlanılır.
  • Ara sıra un serpip el ile harmanlanır ki yapışmasın.
  • Bu şekilde büyük bir sinin içine çok hafif unlu bir şekilde yayılır .
  • Güneş almayan bir yerde üzeri açık bir şekilde bir kaç gün  kuruması sağlanır. 
  • Arasıra harmanlayarak kurutulur.
  • Kuruyup tıkır tıkır olunca kapalı cam bir kavanozda istediğin kadar saklanır.
  • Sonrada misler gibi yemekler yapılır.
  • Bereketli olsun.... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder