30 Eylül 2011 Cuma

Patlıcan Graten

       Patlıcan ve patatesle de yapılabilecek lezzetli bir ana yemektir....Ben kare fırın kabında yaptım ama varsa tek porsiyonluk kaplarda daha şık olacaktır..Parça et veya kıymayla yapılabiliyor... Yanında pilavla güzel bir ikili oluşturmaktadır...Eğer akşam ziyafete hazırlanıyorsa gündüzden hazırlayıp sırf kaşarın pişmesi için kanarda beklemesi de gayet pratik oluyor...



MALZEMELER

  1. 4-5 tane patlıcan
  2. 2 domates
  3. 2 soğan
  4. 1 kırmızı biber
  5. 1-2 yeşil biber
  6. 2 diş sarımsak
  7. İstenilen baharatlar
  8. 700-800 gr kuzu yada dana parça et
  9. 1 tatlı kaşığı biber salçası 
ÜZERİ İÇİN

  1. 2 yemek kaşığı un
  2. 1 yemek kaşığı tereyağı
  3. Yarım litre süt 
  4. Kaşar rendesi
YAPILIŞI

  • Patlıcanlar alacalı soyulur.
  • Ortadan  ikiye kesilerek tekrar ince enli dikdörtgen halinde kesilir.
  • Kızgın yağda kızartılır.
  • Ucları üst üste getirilerek fırın kabının tabanı döşenir.
  • Etler yumuşayıncaya kadar haşlanır ( az suyla )
  • Doğranmış soğanlar yağda kavrulur.
  • Sarımsak eklenir.
  • Suyu süzülen etler soğana eklenir.
  • Arasıra karıştırarak pişirilir.
  • Biber ve domates  sırayla eklenir.
  • Bir tatlı kaşığı biber salçası ve baharat eklenir.
  • Tepside ki kızarmış patlıcanların üzerlerine et sotesi dökülür.
  • Diğer yandan un , yağ ve süt pişirilerek beşemal sos hazırlanır.
  • Muhallebi kıvamına gelen sos etin üzerine düzgünce sıvanır.
  • Bol kaşar rendesi serpilip fırına sürülür.
  • Üzeri kızarana kadar pişirilir.
  • Beklemeden kare kare kesilip servis yapılır.
  • Yapıncada  Hülya  iyiki bu tarifi  yazmışsın diyeceğinizi duyar gibiyim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder