19 Nisan 2011 Salı

Elmalı Fiyonklu Tart

       Bugünkü tarifimiz herhalde kimsenin hayır diyemeyeceği elmalı tart...Geçenlerde bir dergide bu fiyonk şeklini bir böreğe uygulamışlardı.Bayıldım çok hoşuma gitti hemen uygulamazsam galiba gözüme uyku girmeyecekti...Sanırım fiyonk şekli yufkalı böreklerde ve bu tür tariflerde uygulanabilinir...Yapılacak tek işlem en son kat yufka veya hamuru yayıp bir bardak yardımıyla kesip elinle ortasından birazcık sıkıştırmak...



Malzemeler
  1. 125 gr tereyağı
  2. 1 yumurta
  3. 1 çay bardağı pudra şekeri
  4. 1 vanilya
  5. Yarım paket kabartmatozu
  6. Alabildiği kadar un
Eğer daha büyük bir tart yapılcaksa malzeme iki katına çıkarılabilinir.

Harcı için malzemeler
  1. 2 tane rende elma
  2. 1 çay bardağı şeker
  3. Yarım çay bardağı su
  4. 1tatlı kaşığı tarçın
  5. Biraz dövülmüş fındık yada ceviz
Yapılışı
  • Elma şeker ve su birlikte ocağa konularak pişirilir.
  • Suyunu çeken elmaya tarçın ve ceviz eklenir.
  • Çok fazla yumuşak olmayan tereyağıyla diğer malzemeler normal yumuşaklıkta yoğrulur.
  • Hamur iki parçaya ayrılır.
  • Bezenin birini merdane yardımıyla açıp yağlı kağıt serilen tepsiye yayılır.
  • Elmalı harcın hepsi eşit miktarda yayılır.
  • Diğer hamur açılıp bir bardak yardımıyla kesip çıkarılır.
  • Bu işlemi yaparken ister hamuru tepsiye yayarak istersede dışarda keserek yerleştirilir.
  • Bardakla kesilen her parça elimizle büzüp fiyonk çeklini veririz.
  • Eğer bu şekli vermek istemezsek düz bir şekilde de yapılabilinir.
  • Önceden ısıtılmış 170 derecelik fırında yaklaşık 30-40 dakika pişirilir.
Sıcakken üzerine pudra şekeri elenir.

1 yorum: